Pagina's

donderdag 23 mei 2013

Naar een slankere provincie (bestuursakkoord met Vlaamse overheid deze week goedgekeurd)


Naar een slankere provincie (22 mei 2013)

Interne staatshervorming nadert

Stapsgewijze wordt een nieuwe provincie voorbereid. Op 21 mei 2013 keurde de raad van de provincie Vlaams-Brabant het bestuursakkoord met de Vlaamse overheid voor de periode 2014-2019 goed.
Als gevolg van de interne staatshervorming zijn er een aantal bevoegdheidsverschuivingen. Deze veranderingen weerspiegelen zich ook in het nieuwe organogram dat de provincie opstelde. De raad schafte, in navolging van de interne staatshervorming, ook het subsidiereglement voor jeugdwerkkoepels af. Een globaal zicht op de taken van de provincie tijdens deze legislatuur komt in de beleidsnota in het najaar aan bod.

Minder bevoegdheden in cultuur, sport, jeugd en welzijn

Als gevolg van de interne staatshervorming zullen de Vlaamse provincies vanaf 1 januari 2014 hun culturele en persoonsgebonden bevoegdheden, zoals jeugd, sport en welzijn, alleen behouden wanneer een decreet hen in deze domeinen bepaalde bevoegdheden toekent.
Deze bevoegdheden werden verder geëxpliciteerd in een bestuursakkoord. Ook de provincie Vlaams-Brabant sluit zo’n bestuursakkoord met de Vlaamse overheid.
Hierdoor zal de provincie Vlaams-Brabant een aantal bevoegdheden in haar sport-, cultuur-, jeugd- en welzijnsbeleid krijgen. Bijvoorbeeld sport voor personen met een handicap en de ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur en -evenementen, ondersteuning van jong artistiek talent, ontwikkeling van innovatieve welzijnsprojecten, de promotie van zorgberoepen en het impulsbeleid om de achterstand in welzijn weg te werken.

Meer bevoegdheden

De Monumentenwacht, regionale landschappen en bosgroepen komen als nieuwe opdracht naar de provincie.

Interne organisatie op basis van nieuwe doelstellingen

Het provinciebestuur schakelt over naar een nieuw organogram dat inspeelt op de vastgelegde beleidsdomeinen. Vier directies voeren respectievelijk de ambities uit rond kenniseconomie, ruimte, mens en vrije tijd. De interne ondersteuning, informatica, personeel en facilitair beheer, wordt samengebracht in een ondersteunende directie.
Bovendien is het nieuwe organogram compacter dan voorheen.

Provincie steunt voor het laatst regionale jeugdnetwerken

De provincieraad schafte het subsidiereglement voor regionale netwerkstructuren in het jeugdwerk af. Dit is een voorbeeld van de takenverschuiving als gevolg van de interne staatshervorming.
Met deze subsidie ondersteunde de provincie de regionale en provinciale koepels van het jeugdwerk, zoals Scouts of de jeugdhuiskoepel, voor hun specifieke werking in Vlaams-Brabant. Vanaf 2014 zal de Vlaamse overheid deze taak op zich nemen.
Deze organisaties krijgen nog tot eind december 2013 subsidies van de provincie zodat hun werking gegarandeerd blijft en ze vlot kunnen de overgang kunnen maken naar de nieuwe situatie.