Pagina's

dinsdag 14 februari 2017

Palmzondag - Interview uit de oude doos (Parochieblad van 2 jaar geleden)

Een eeuwenoude traditie, zo levend in Hoegaarden

Palmzondag, voor jong en oud, ingeweken of niet… Palmzondag heeft elke Hoegaardier in zijn feestagenda staan. Al weken op voorhand sparen we onze munten op om palmtakjes te kunnen kopen. Dagen op voorhand kijken we naar de weerberichten. Het weer op Palmzondag is hét gespreksonderwerp als we bij bakker en beenhouwer aanschuiven.
Zelf ben ik ook een zogenaamde ‘nieuwe Hoegaardier’ en Palmzondagtraditie van Hoegaarden, daar wou ik toch nog graag wat meer over weten. Speciaal voor dit artikel ben ik op bezoek geweest bij de familie Groeseneken in de Beukenlaan. Apostel zijn, dat zit bij hen in de familie. En ze hebben nog heel wat historisch materiaal van hun overgrootvader-apostel Groeseneken.

Marleen: Sinds wanneer zijn jullie lid van het apostelgenootschap?
Dominique (apostel Petrus): Sinds 1992, al 23 jaar dus. Eerst was ik discipel en in 2010 ben ik echt apostel geworden.
Tom (discipel): Sinds 2011 ben ik discipel. Discipelen zijn oorspronkelijk de dragers van de Palmezel. Nu zijn ze ook de “reserve”-apostelen. Ik ben het geworden op vraag van de apostelen.

Marleen: Hoe lang zit dat apostelschap al in de familie?
Dominique: Mijn overgrootvader was sinds 1900 lid van het genootschap. Dat wil zeggen dat onze familie al 115 jaar apostelen levert. Eigenlijk was mijn overgrootvader niet van Hoegaarden. Hij was van Neerlinter, maar is met een meisje uit Hoegaarden getrouwd en in Hoegaarden blijven wonen. En zo kon hij apostel worden.

Marleen: Die regels om apostel te worden en de rituelen van Palmzondag, wie heeft dat eigenlijk bepaald?

Dominique: Eigenlijk is alles bepaald in de statuten. Die dateren al uit 1631, die zijn dus bijna 400 jaar oud.
De belangrijkste voorwaarde om apostel te worden is volgens de statuten ‘van eerlijk naam, faam en conversatie zijn’. Als je het boek ‘De Geschiedenis van Hoegaarden’ hebt, van J. Vander Velpen, dan kan je de originele statuten vinden op pagina 168.

Marleen: Hebben jullie ondertussen al wat regels uit de statuten veranderd?
Dominique: Vroeger was het zo dat discipelen niet mochten getrouwd zijn. Die regel hebben we moeten aanpassen, want anders vonden we er geen meer. Tot eind 1800 was het ook zo dat de apostelen blootvoets liepen. Een andere afwijking van de statuten is het feit dat er al wel eens een uitzondering wordt gemaakt voor Hoegaardiers die uitgeweken zijn, dat ze toch apostel kunnen zijn, ook als ze hier niet wonen.
Maar we proberen wel zo dicht mogelijk bij de traditie te blijven. Zo gaat het apostelschap meestal over van vader of zoon (of schoonzoon).

Marleen: Vertellen jullie wat over de rituelen in de week voor Palmzondag, op Palmzondag zelf en de week nadien.

Tom: De week voor Palmzondag gaan we bedelen voor onze maaltijd op Palmzondag. We gaan dan bij privépersonen maar ook bij handelaars en cafés. Vroeger gaven de mensen groenten of een stukje vlees voor de avondmaaltijd, nu krijgen daar ofwel geld ofwel bonnetjes voor drank. Om hen te bedanken geven we ze nu een gesigneerde oorkonde.
De zaterdag voor Palmzondag wordt de ezel ‘van stal gehaald’. Hij wordt in de pastorie versierd met palmtakken. Kinderen die zelf geen palmtakken in de tuin hebben, mogen er daar ook komen afhalen.
Op Palmzondag zelf moeten we om 8.00 u ’s mogens in de pastorie zijn. Daar doen we onze kleren aan. Het umbrakel van de apostelen wordt door de Momboorvader en apostel Petrus aangebracht bij de anderen. Hoe dat ‘vastmaken’ van het umbrakel gebeurt, daar is iedereen nieuwsgierig naar, maar dat is een goed bewaard geheim… 

Elke apostel heeft een attribuut. Petrus heeft een sleutel, maar er zijn er ook met een kruis, met een kelk, met een boek, een winkelhaak, een zaag, enz. Elke apostel heeft zijn vaste plaats in de rij.

Om 09.15 u luidt de klok. Wij worden dan afgehaald door de vormelingen om samen in stoet naar de kerk te gaan. In de kerk gebeurt de palmwijding. Ook de apostelen krijgen een gewijde palmtak. Zij moeten rond de ezel gaan, ze krijgen een palmtak van de pastoor en moeten de tak kussen. Als zij de communie nemen, moeten ze op hun knieën zitten en bezinnen.

Dan is het processie. Na de processie klopt Petrus op de deur met de sleutel en gaan de apostelen naar de gebedswake. Tijdens het lijdensverhaal gaan de apostelen weg, terwijl de discipelen blijven zitten.

Dominique: Dan gaan we terug naar de pastorij, waar we een geuze drinken en onze apostelkleren uitdoen. Het is dan 12.00 u. en tijd voor ons ontbijt. Om 14.00 u. eten we nog ‘aat de zoëre’, iets zuur: een pekelharing of kop in ’t zuur.

Om 15.00 u. is het lof, waar we rozenhoedjes bidden ter nagedachtenis van de overleden apostelen.
De ezel, die blijft ondertussen in de kerk staan. Mensen mogen gewijde palmtakjes van hem afplukken. De apostelen nemen ook wat takjes af en zetten die op het graf van de overleden apostelen.

De beker…

Om 17.00 u. is het dan tijd voor de beker. De beker (met rode of witte wijn) wordt doorgegeven. Nieuwe apostelen worden dan ingewijd en moeten volgens de statuten drie bekers wijn na elkaar drinken.
Om 20.00 u. hebben we ons avondmaal. Dat bekostigen we met het geld dat we bij elkaar gebedeld hebben.

Marleen: Wat gebeurt er met de resterende palmtakjes die nog op de ezel zitten en die niet werden meegenomen?
Tom: De resterende palmtakjes worden het jaar nadien verbrand en op Aswoensdag kan je met de as van die palmtakjes een askruisje komen halen.

Marleen: Wat doen mensen met de palmtakjes die ze kopen?
Dominique: De meeste mensen steken dat achter een kruisje aan de muur, hangen het op in hun auto en… een Hoegaards weetje: als je zo’n palmtakje in je tuin plant, heb je een vruchtbare tuin, met veel opbrengst.

Marleen: De apostelen hebben ook nog een activiteit op Witte Donderdag?

Dominique: Op Witte Donderdag doen we weer onze apostelkleren aan voor de voetwassing. Daar wordt echt wel uitgebeeld hoe de voetwassing in het evangelie wordt beschreven. Bijvoorbeeld ook hoe Petrus weigerde om zijn voeten te laten wassen. Het is voor iedereen een aanrader om die viering eens mee te maken: Witte Donderdag om 20.00 u.

Marleen: Wat is er zo speciaal aan apostel zijn?
Tom: Palmzondag in Hoegaarden, we moeten het in ere houden. Het is een mooie traditie. Het is erfgoed van het hoogste niveau. Zelf wil ik als jongere ook een voorbeeld zijn voor andere jongeren die iets voor onze gemeenschap willen doen. Het is belangrijk dat we voldoende jonge mannen vinden om de traditie verder te zetten.