Persmededeling van de Vlaamse Regering
vrijdag 8 november 2013
De Waalse Regering heeft deze zomer de nieuwe plannen voor de inplanting van windturbines in Wallonië voorlopig goedgekeurd. Het oorspronkelijke windkader van 2002 werd herzien met het oog op het halen van de energiedoelstellingen 2020. In die plannen staat onder meer waar nieuwe windturbines met groot vermogen aanvaardbaar zijn, rekening houdend met mogelijke impact op bewoning en milieu. Het Waals grondgebied wordt op de referentiekaart onderverdeeld in dertig kavels. Dit vernieuwde referentiekader is nog geen decreet maar legt aanbevelingen voor windenergieprojecten vast. In het kader van het openbaar onderzoek werd ook de Vlaamse Regering om advies gevraagd. Dat advies is klaar en is gemengd positief.
De Vlaamse Regering steunt het locatiebeleid en de projectmatige aanpak van de Waalse Regering. De uitwerking van deze principes zal echter wel vooral afhangen van het decretaal initiatief - het “winddecreet” -, waar de Vlaamse Regering op dit moment nog maar weinig zicht op heeft. Vlaanderen vraagt daarom om op de hoogte te worden gehouden van de verdere uitwerking van dit decreet.
De Vlaamse Regering betreurt bovendien dat zij niet eerder in dit proces om advies werd gevraagd. In het kader van het MER (milieueffectenrapport) werd zij niet geraadpleegd. Ook over de aanduiding van de voorkeurszones voor de inplanting van windturbines op de referentiekaart was er geen voorafgaand overleg.
De Vlaamse Regering stelt nu vast dat een aantal voorkeurszones wel erg dicht bij enkele Vlaamse gemeenten gelegen zijn. Ook werd er schijnbaar geen rekening gehouden met de landschappelijke kenmerken van de Vlaamse grensgebieden. Daarom vraagt de Vlaamse Regering aan Wallonië om de minimumafstand tussen de zones voor windturbines en de woongebieden ook aan de Vlaamse zijde van de gewestgrens te respecteren en rekening te houden met de landschappelijke eigenheid van het grensgebied.
De Vlaamse Regering vraagt de Waalse Regering alsnog om overleg met de Vlaamse grensgemeenten, de provincies en de Vlaamse Regering. Enkel op die manier kan een gemeenschappelijk gedragen visie over de inplanting van windturbines tot stand komen.
Vanzelfsprekend kon ik het niet laten om eens op te zoeken WAAR die Waalse inplantingzones het dichtst bij Hoegaarden liggen. Helemaal niet zo dichtbij, alleszins niet in Beauvechain. De inplantingszone die het dichtst bij Hoegaarden ligt, is in Hélécine.
En Vlaanderen zelf ? Vlaanderen heeft nog steeds geen aangepast windplan….