Pagina's

zaterdag 1 februari 2014

Naar onderhoudsvriendelijk openbaar domein, vanaf 2015 zonder sproeistof

Vanaf 2015 mogen gemeenten geen herbiciden meer gebruiken in het onderhoud van het openbaar domein, dat was al lang beslist.
Hoe gaan we dat in Hoegaarden oplossen :
We zullen het openbaar domein moeten indelen in zones waar een kleine, middelmatige en grotere tolerantie tegenover onkruid zal zijn.  Afhankelijk van die bepaling zullen we middelen moeten inzetten.
Bij de aanplanting zullen we moeten rekening houden met het onderhoudsvriendelijke element van de aanplanting.   Er is ook de aankoop voorzien van een ecologisch onkruidverdelgingsmachine (bv via stoom of hitte of borsteltechnieken).  En er zal hier en daar nog aan manuele onkruidbestrijding door de technische dienst moeten gedaan worden.
Omdat herbiciden op openbaar domein niet meer zullen mogen gebruikt worden, zullen burgers  (overal in Vlaanderen) moeten wennen aan wat meer onkruid.  Zelf vind ik dat helemaal niet erg.  Onkruid kan ook mooi zijn.  En... het is veel gezonder om geen onkruidverdelger te gebruiken.  Nu kan het nog in privé tuinen, maar ooit zal ook dat verboden worden.
En... als er niet wordt 'gespoten' durven we misschien ook weer paardebloem plukken voor in onze gerechten....