Pagina's

woensdag 12 februari 2014

Vanaf nu mogen statutaire gemeente-ambtenaren langer werken, ook als ze 65 jaar zijn

Tot onlangs moesten gemeentelijke statutaire ambtenaren verplicht op pensioen als ze 65 jaar werden.
Er werd al een jaar geleden een kleine aanpassing doorgevoerd, namelijk dat een gemeente via een speciale gemeenteraadsbeslissing de mogelijkheid kon scheppen opdat ambtenaren die dit wensten langer aan het werk te blijven.   Lubbeek en Genk waren gemeenten waar men al zulke beslissing had genomen in de gemeenteraad.  Elk dossier werd dan apart bekeken : het moest de vraag van de werknemer zijn en het schepencollege moest dan oordelen of men het wenselijk vond dat de persoon in kwestie bleef.
Vanaf nu valt de eis van de speciale gemeenteraadsbeslissing hierover weg (behalve voor financieel beheerder en secretaris, omdat zij door de gemeenteraad worden aangesteld).   Ook statutaire ambtenaren kunnen dus voortaan, gewoon, zonder dat de gemeenteraad dit expliciet beslist, de vraag stellen om langer aan het werk te blijven.  Het is wel de keuze van de ambtenaar in kwestie en de keuze van het schepencollege of ze er wel of niet op ingaan.
We zullen er moeten aan wennen, aan het feit dat we allemaal veel langer zullen moeten werken.  In Nederland is de pensioenleeftijd ondertussen al opgetrokken naar 67 jaar.