Pagina's

donderdag 6 juni 2013

Hoegaarden krijgt natuursubsidies voor muurreservaatje (kerkhofmuur Hoegaarden) - Pastoriestraat


Thema : Biodiversiteit in urbaan gebied – muurreservaat in Hoegaarden

Uit de perstekst van de provincie :
De gemeente Hoegaarden wordt gekenmerkt door haar open ruimte en groen karakter en wil dit in de toekomst bestendigen en versterken. Ook in het woonweefsel levert de aanwezigheid van groenelementen een belangrijke bijdrage tot de leefbaarheid en de ecologische kwaliteit. Natuurontwikkeling kan hier gerealiseerd worden door kleinschalige projecten, die een voorbeeldfunctie hebben en de bewustmaking bij de bevolking vergroten. Inwoners kunnen op deze manier gestimuleerd worden om ook natuur in eigen tuin te ontwikkelen.
Een voorbeeld van een dergelijk project is het behoud en beheer van oude muurvegetaties.
Vooral oude en verweerde muren die rijk zijn aan kalk, kunnen bijzondere muurplanten herbergen. De voegen van de met kalkmortel gevoegde muren zijn poreus en kunnen bijgevolg meer water opnemen. Bovendien werden de voegen bij oude historische constructies niet volledig opgevuld, zodat er tussen de stenen meer mogelijkheden bleven voor de vestiging van muurplanten.
Muren vormen één van de meest specifieke milieus in dorpen en steden. Soorten die zich in deze extreme groeiplaatsomstandigheden toch vrij makkelijk muren koloniseren, kunnen als echte muurplanten omschreven worden. Voorbeelden zijn o.a. muurvarens, plat beemdgras en gele helmbloem.
Via dit project wordt getracht de aanwezige muurvegetatie op de kerkhofmuur langs de Pastorijstraat te Hoegaarden in stand te houden. Via een gericht ecologisch beheer en het afvlakken van negatieve externe factoren moet de aanwezige muurvegetatie maximaal de kans krijgen om te overleven. Ook zal er bij de realisatie de nodige aandacht besteed worden aan sensibilisatie (artikel infoblad + op gemeentelijke website, plaatsen infobord,…).
Daarnaast is het ook de bedoeling om een grondige inventaris op te maken van gemeentelijke muurvegetaties (zowel bij gemeentelijk als bij particulier patrimonium).
Dit project moet een start betekenen voor het uitwerken van een gemeentelijk beleid rond beheer en instandhouding van muurvegetaties.