Ruimtelijke ordening is een zeer belangrijk domein. De ruimtelijke ordening bepaalt hoe je gemeente er uit ziet, welke dorpsgezichten moeten bewaard blijven, welke open ruimte, .... De ruimtelijke ordening bepaalt waar er geleefd en gewerkt wordt (bv in industriepark,...), waar er gemeenschaps- en recreatievoorzieningen zijn, enz.
Vorige legislatuur werd ons ruimtelijk structuurplan goedgekeurd. In 2016 (en de komende jaren) is het tijd voor RUP's (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen, de vroegere BPA's). Een RUP legt in een bepaald gebied (bv recreatie) vast welke de randvoorwaarden zijn (bv nokhoogte, bebouwde oppervlakte enz).
Volgende RUP's liggen op ons bord :
- terreinen hockey/tennis, waardoor het mogelijk wordt dat deze clubs kunnen uitbreiden. Beide clubs hebben grote plannen !
- RUP De Polder : deze site geeft heel wat mogelijkheden, zowel naar bedrijvigheid als naar gemeenschapsvoorzieningen (gemeentelijk magazijn, school, opvang,....)
- de kerkhoven (Hoksem en Meldert waren nog zonevreemd, dit is een simpele regularisatie)
- Site Brouwerij Loriers. Zoals u vandaag in Nieuwsblad Online kon lezen zijn we in onderhandeling met een projectontwikkelaar voor assistentiewoningen en heeft SWAL de grond vooraan gekocht voor een klein aantal sociale huurwoningen.
- site Pall (nadat eerst morgen op de gemeenteraad het planologisch attest is goedgekeurd).
- RUP site containerpark (ligt nu nog in recreatiegebied).
Wat de ontwikkeling van het industrieterrein Altenaken (samen met Wallonië betreft), zullen we nog wat geduld moeten uitoefenen. De Vlaamse kant van het project weet van welk hout pijlen maken, voor wat Wallonië betreft, is dat moeilijker (en de regelgeving is niet erg compatibel in beide gewesten).
Los van deze RUP's zullen we op vlak van ruimtelijke ordening (en milieu) ook nog moeten bevallen van een zorgenkind, de windturbines langs de E40. Hier hoor je binnenkort meer over en je bent alvast welkom (na inschrijving) op het windparlement van de provincie :
http://www.vlaamsbrabant.be/wonen-milieu/milieu-en-natuur/vlaams-brabant-klimaatneutraal/kalender-windparlement.jsp?tonsaiUri=1
Is dit parlement een charme-offensief van de gedeputeerde voor leefmilieu ? Of toch interessant ?? Van mij zal u het niet te weten komen, ik heb die avond gemeenteraad.
Niet echt ruimtelijke ordening, maar wel met positieve gevolgen voor de Kafkaiaanse adviezen die we soms kregen bij bouwdossiers langs de gewestweg (van de brouwketel tot Nieuw Overlaar) : Zoals al langer aangekondigd zal de gemeente (hopelijk dit jaar) de gewestweg overnemen. Dat wil zeggen dat wij als gemeente voor bouwdossiers langs die weg geen advies meer moeten vragen aan Agentschap Wegen en Verkeer. (we wisten trouwens altijd op voorhand al dat het antwoord 'nee' zou zijn); Als eigenaar van de weg zal de gemeente nu zelf de rooilijn van de weg bepalen. De rooilijn zorgde in menig bouwdossier voor troubles.
En... last but not least.... onze ruimtelijke ordening zal moeten ingepast worden in het Klimaatplan. Zoals alles moet ingepast worden in het klimaatplan. Kleiner en duurzamer bouwen en verbouwen is een zeer belangrijke actie in ons klimaatplan.
Wat het personeel van dienst ruimtelijke ordening betreft, zal Hoegaarden eind oktober afscheid nemen van zijn huidige trouwe stedenbouwkundige ambtenaar Hector. De man waar heel Hoegaarden gepasseerd is voor bouwaanvragen. De man die mij met engelengeduld (bijna) alles leerde over stedenbouw maar ook levenslessen in geduld en relativering gaf op alle vlakken, niet alleen op vlak van stedenbouw. Misschien wel een beetje de 'pater familias' van grondgebiedzaken, voor iedereen die daar actief is.