Pagina's

donderdag 11 september 2014

Iedereen welkom op de inhuldiging van (en uitleg over) ons muurreservaatje : zondag om 15 u, kerkhofmuur Pastorijstraat

Vooral oude en verweerde muren die rijk zijn aan kalk, kunnen bijzondere muurplanten herbergen. De voegen van de met kalkmortel gevoegde muren zijn poreus en kunnen bijgevolg meer water opnemen. Bovendien werden de voegen bij oude historische constructies niet volledig opgevuld, zodat er tussen de stenen meer mogelijkheden bleven voor de vestiging van muurplanten (citaat uit de perstekst bij goedkeuring van subsidiedossier)

Zondag is het niet alleen Plantenmarkt en Ploegwedstrijd, het is ook Open Monumentendag, met als thema erfgoed.  Hoegaarden is niet officieel geregistreerd als deelnemer, maar toch hebben we weer iets nieuws te bieden op :  Hoegaarden zet geen groot monument in de kijker, maar wel een kleine schat, ook met een grote erfgoedwaarde.  
Het is een voorbeeld van, hoe je als je erfgoed met liefde restaureert, ook natuur een kans kan krijgen.  Uitleg op de inhuldiging.
Op de foto : muur in beschermd doprsgezicht , met daarop de beschermde gele helmbloem.

Voor het volledige programma van de plantenmarkt : http://www.gemeentehoegaarden.be/documents/activiteiten-items/20140914-herfstplantenbeurs.xml?lang=nl