Voor het brouwleerpad dat we aan het ontwikkelen zijn, was ik deze week op bezoek bij Meester Guilluy. Een schat van een man. Al voorbij de negentig, maar nog superactief. Grote kenner van oude brouwerijen en... verzamelaar van oude brouwattributen.
Het brouwleerpad zal zich baseren op zijn manuscripten over de Hoegaardse brouwgeschiedenis. Een brouwleerpad is een individuele wandelroute langs historische bakens van ons brouwverleden, met pancartes die de rijke brouwgeschiedenis van Hoegaarden vertellen.
Meester Guilluy is vooral een grote kenner van brouwerij Loriers.
Over Brouwerij Loriers doen de meeste misverstanden de ronde, vooral over de data.
Loriers brouwde sinds 1832, eerst als huurbrouwer op een andere locatie in Hoegaarden, namelijk op de hoek Tiensestraat, Vroentestraat, bij Den Duc.
Vanaf 1837 werd er ambachtelijk in de langgevelhoeve Loriers aan de post gebrouwen. Pas rond 1930 werd de brouwtoren gebouwd, een typische Interbellumbrouwerij. Mij doet ze denken aan de Mena Brouwerij in Rotselaar. De brouwtoren industrialiseerde het brouwproces. Het proces was niet meer horizontalzoals in alle brouw'hoeves in Hoegaarden, maar verticaal (van boven naar beneden).
Op de foto : familie Loriers én de praalwagen voor Bare Bessem die 100 jaar werd, en achter de harmonie (welke??) de langgevelbrouwhoeve van Loriers aan de post.